'Onni', onnenruusu Vuoden ruusu 2001

Onnenruusu löytyi Rovaniemeltä 1950-luvulla. Kulkukauppias oli myynyt sen juhannusruusuna eräälle yksityispihalle. Ruusu on nimetty isännän mukaan ja hänen toivomuksestaan käytetään muotoa onnenruusu.

Verholehtien liuskaisuuden perusteella yhdeksi kantalajiksi on arveltu kartanoruusua.
'Onni' kasvaa 1,5 - 1,8 m korkeaksi pensaaksi.
Varren alaosa on piikkinen, mutta ylimmät haarat ovat lähes piikittömiä. Piikit ovat erikokoisia, mutta niissä on leveä tyviosa. Etenkin verson yläosassa on runsaasti myös alaspäin suuntautuneita käyriä piikkejä, kuten kartanoruusulla. Pienemmistä piikeistä osa on nystykärkisiä.
Verso on väriltään tumman punaruskea. Lehdissä on kolme soikeaa lehdykkäparia. Lehdyköiden yläpinta on heleän vihreä, alapinta on vaaleampi. Hammastus on yksinkertainen.
Lehtikorvakkeet ovat avoimet, suippukärkiset ja tyveltä nystykarvaiset.
Teriö on kerrannainen, vaaleanpunainen.
Soikeita metsäruusun punaisia kiulukoita syntyy niukanlaisesti.
Verhiö on liuskoittunut, ja se on sisäpinnalta runsaskarvainen reunojen ollessa nystykarvaiset. Kukkapohjus, emin vartalo ja heteen palho ovat myös karvaiset.
Onnenruusu muodostaa jonkin verran juurivesoja.

 
   
'Onni' on jostain käsittämättömästä syystä määritelty centifoliaksi. Centifoliat hädin tuskin selviävät II-vyöhykkeellä. Kuinka ne voisivat selvitä hengissä vielä Rovatiemen seuduilla? 'Onni' muodostaa myös runsaasti kiulukoita. Mikä muu (oikea) centifolia tekee kiulukoita?

 

   
   

Available:
Saatavana omajuurisena:
Finns att få på egen rot från:

Hongiston Taimisto,
Oulujoen Taimisto,
Sipoon Puutarhapuoti-Sibbo Trädgårdsboden 

 

Oulujoen taimisto, 1999  
   
Meilahti, 2013
Back/Retour/Takaisin