ARTIKKELIT
  HOMEPAGE / ACCUEIL / KOTISIVU
   
   
RUUSUMAALARI PIERRE-JOSEPH REDOUTÉ (1759-1840)
 
Pirjo Rautio  
   
Redouté syntyi Saint-Hubert’ssä, Belgiassa. Hän muutti Pariisiin 1782, jossa hän alkoi työskennellä kasvitieteilijöille ja myöhemmin Marie Antoinettelle.  
   
Redouté maalasi kaikki kuvat kasvitieteilijä Pierre Ventenat’n teokseen Malmaisonin puutarhasta. Kirja julkaistiin v. 1803. Tästä vuodesta lähtien Joséphine Bonaparte tilaa häneltä kukkamaalauksia.  
   
V. 1805 Redouté muutti hankkimalleen tilalle Fleuryn kylään Meudoniin. Hän perusti puutarhan, jota varten keisarinna käski antaa siemeniä ja harvinaisia kasveja. Osa lajikkeista, joita hän maalaa teostaan Les Roses varten ovat peräisin hänen omasta puutarhastaan. V. 1805 Redouté nimitetään virallisesti ”keisarinnan kukkamaalariksi”.  
   
   
Les Roses
Ei tiedetä, milloin ajatus ruusukokoelman kuvaamisesta syntyi, mutta työn tiedetään alkaneen v. 1813. Ruusuhistorian kannalta kiinnostavat tekstit kirjaan kirjoitti harrastelijakasvitieteilijä Claude Antoine Thory (1759-1827), jolla myös oli ruusukokoelma Clamart’n tilallaan. Thory laati luettelon Du Pont’n kokoelmasta. Du Pont oli kuuluisa amatööri, joka hankki keisarinnalle suuren osan hänen ruusuistaan. Redouté ja Thory kävivät säännöllisesti Malmaisonissa.
 
   
Alkuperäinen teos Les Roses (in-folio) ilmestyi kolmessa osassa vasta keisarinnan kuoleman jälkeen v. 1817, 1821 ja 1824.
Esipuheessa Redouté itse laati listan puutarhoista, joissa hän on maalannut ruusukuviaan, ja henkilöistä, jotka ovat hankkineet hänelle näytteitä. Poliittisista syistä Redouté ei uskalla mainita keisarinna Joséphinen kokoelmaa Malmaisonissa, koska kirja julkaistiin vasta keisarikunnan kaatumisen jälkeen ja Restauraation aikana keisarikuntaan suhtauduttiin vihamielisesti. Teksteissä on mainittu vain kaksi Malmaisonissa maalattua ruusua: Rosa berberifolia (I osassa) ja ’Rosier de Van Eeden’ (II osa). Erittäin todennäköisesti paljon muitakin lajikkeita on maalattu Malmaisonissa.
 
   
Les Roses-teoksen viimeisen osan julkaisemisen jälkeen v. 1825 Redouté tarjosi myyntiin 170 alkuperäismaalaustaan 50.000 frangista. Lopulta v. 1828 Berryn herttuatar, joka oli Redoutén entinen oppilas, osti ne 30.000 frangilla, mutta niiden arveltiin tuhoutuneen Tuileries’n tulipalossa v. 1871. Kuitenkin kuningas Louis Philippe oli ostanut muita alkuperäisakavarelleja, joita oli myynnissä Pariisissa v. 1989. Myös Ullmannin kokoelmasta peräisin olevia ruusukuvia myytiin huutokaupassa Pariisissa 1990 (Rosa hudsonia ’Salicifolia’, Rosa stylosa, Rosa parvifolia ja Rosa bracteata). Joitakin muitakin alkuperäismaalauksia on voinut säilyä.  
   
Myöhemmät painokset.
V. 1824, Redouté julkaisi ruusukuvistaan 30 kuvan kokoelman nimellä La Couronne des Roses (ruusujen kruunu).
Les Roses-teoksen toinen, täydellinen painos julkaistiin 1824-1827 alkuperäisnimellä. Kolmanteen, v. 1835 ilmestyneeseen painokseen lisättiin joitakin kuvia ja tekstejä.
Viimein 1836 Redouté julkaisi 60 ruusukuvan valikoiman (Choix de soixante roses), jonka hän omisti Belgian ensimmäiselle kuningattarelle Louise-Marielle, kuningas Louis-Philippen tyttärelle.
 
   
 
   
Kirjallisuus
-F. Joyaux, La Rose de France, Imprimerie Nationale, Éditions
-Joyaux, Les Roses de l’Impératrice, La rosomanie au temps de Joséphine, Éditons Complexe, Bruxelles, 2005
-Rosa Gallica, nro 46, Juillet-Août 2007.
1. 'Officinalis', apteekkarinruusu
2. 'Major'
3. Rosa dumalis, orjanruusu
4. Rosa rugosa, kurtturuusu
5. Rosa foetida, persianruusu
   
ARTIKKELIT  
HOMEPAGE / ACCUEIL / KOTISIVU